O staranju in vadbi

Bolj kot v katerem koli obdobju velja za obdobje staranja »use it or lose it«… in to velja tako za telo kot za možgane…

Res je, z leti izgubljamo mišično maso, sklepi trdijo in arterijske stene postajajo manj prožne. Nabiramo si dodatne kilograme. Postajamo bolj togi v razmišljanju, izgubljamo navdušenje in želje, nabiramo si razloge in opravičila, zakaj nečesa ne zmoremo več, se ne splača, nam ne bo uspelo…

Kako zelo smo res eno, telo, um in psiha…

Pa je res nujno, da je tako?

In tukaj se lahko vprašamo, kaj je prej, jajce ali kura…..

Ali z leti postajamo šibkejši, počasnejši, ker se staramo ali pa postajamo šibkejši in počasnejši, ker manj treniramo? In bolj kot v katerem koli drugem življenjskem obdobju je pomembno dvoje, ostati ZDRAV in ostati MOTIVIRAN.

In pogosto je težava prav v motivaciji za vadbo in v dejstvu, da jo tisti, ki  jo najbolj potrebujejo, najbolj odklanjajo.

Prijetno okolje in prijetna družba je za ljudi v zrelejših letih zelo pomembna vzpodbuda, da začno in vztrajajo pri vadbi.

In pri vseh koristih vadbe, o katerih čivkajo že vrabci na strehi (močne mišice, boljše ravnotežje, hitrejše reakcije, prožnejše arterije, manjša možnost osteoporoze …) je v redni, dovolj intenzivni vadbi, skrivnost pomlajevanja…

Skriva se v malih zaščitnih kapicah, ki varujejo naše kromosome. Imenujejo se TELOMERE. Po 50. letu se začno močno krajšati in v nekem trenutku, ko jih ni več, celice umrejo.

Redna, dovolj intenzivna vadba za moč, telomere podaljšuje in celice pomlajuje.

VadbaZrelaLETA
Na vrh